آنچه واضح است اینکه قوانین جدید برای کنترل رفتارهای مخرب بازار سرمایه وضع شده و نباید فریاد کسانی جز اخلالگران سوداگر در این بازار را بلند کرده باشد.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سینا احدیان؛ چند روزی است که خبر اجرای قوانین و مقررات جدید بازار پایه فرابورس در فضای مجازی و سرویس های اقتصادی رسانهها بحث های زیادی را به دنبال داشته است. بخشی از سهامداران و فعالان این بازار در روزهای اخیر به تغییر قوانین بازار پایه به شدت معترض شده و معتقدند این موضوع و شیوه اجرای آن به ضرر سهامداران است؛ تعدادی از این سهامداران در تماس با خبرگزاری دانشجو، پیگیری این مسئله شدند. برای بررسی این موضوع از نظر شیوه اجرا و ابهاماتی که وجود دارد با مبینا بنی اسدی؛ مدیر ارتباطات فرا بورس گفتگو کردیم که در اینجا قابل مشاهده است اما برای تحلیل درست یا غلط بودن ساختار و قوانین اصلاحی جدید بازار پایه لازم است پیش زمینه ای مختصر از بازار سرمایه و کارکرد آن و بازار بورس و فرا بورس کشور و سپس بازیگران فعال بورس باز متصور شد.
طبق بند "ب" ماده (۹۹) قانون برنامه پنجم توسعه شرکتهای سهامی عامی که بیش از ۱۰ میلیارد تومان ارزش و ۳۵ نفر سهام دار دارند ملزم شدند که سهام خود را در بازار بورس معامله نمایند. یعنی دفترخانههای رسمی دیگر اجازه نقل و انتقال سهام شرکتهای رسمی سهامی عام را ندارند، لذا شرکتهای سهامی عام خارج از بورس اجبار شدند که به بازار پایه بورس منتقل شوند؛ بنابراین بازار پایه به دفتر حضور شرکتهای سهامی عام خارج از بورس تبدیل شد که البته به دلیل عدم شفافیت مالی هیچ نظارتی روی آنها وجود ندارد. بازار سرمایه بازار تامین مالی بلند مدت کشورهاست. رشد و توسعه اقتصادی کشورها با رشد و توسعه بازار سرمایه ارتباط مستقیم دارد. به عبارت دیگر کارکرد اساسی بازار سرمایه تجهیز منابع بلند مدت در اقتصاد و بهره ور شدن سرمایه هاست نه منتفع شدن عده ای بورس باز در کوتاه مدت! برای اینکه بازار سرمایه عملکرد مناسبی داشته باشد و مورد سواستفاده قرار نگیرد مثل همه بازارها به قوائد و چارچوب هایی نیاز دارد. ریز ساختارها در بازار سرمایه مکانیزمی شبیه به قواعد بازی در بازارهای دنیا دارند که نقشی اساسی در تقسیم، اشتراک و جابهجایی منابع در بازارهای مالی ایفا می کنند. قوانین جدید در همین راستا قرار است به عنوان ریز ساختارها وارد عمل شوند و کارکرد بازار و سهام معاملاتی در آن را واقعی و اثر بخش نمایند.
اتفاقی که پیش از این در بازار پایه فرابورس می افتاد این بود که قیمت ها بدون حصر و حد و هیچ گونه منطق و البته بدون نظارت افزایش می یافت و عده ای سودجو با استفاده از گروه های تبلیغاتی در فضای مجازی قیمت ها را به صورت حباب افزایش می دادند و بعد از کسب سود حباب شکسته شده و عده ای ناآگاه و غیر مطلع که با هزار امید و آرزو و با تامین سرمایه از سخت ترین شیوه ها به منظور کسب درآمد وارد این بازار شده بودند متضرر گردیده و از سوی دیگر اعتماد از بازار سرمایه سلب می شد.
در بازار اصلی بورس و فرابورس نماد شرکت هایی روی تابلوی معاملاتی قرار دارد که سالیانه چندین گزارش صورت مالی و جلسات مجامع هیئت مدیره را منتشر کرده و عملکرد روشن و شفافی در وضعیت سود و زیان، دارایی ها، ریسک عملیاتی، بهره وری و سیستم مدیریت خود دارند. اما در مورد بازار کناری به عنوان بازار پایه موضوع کاملا متفاوت است.
بازار پایه متشکل از شرکت هایی است که طبق قانون اجبار شده اند سهام خود را در سیستم بورس کشور معامله کنند. شرکت هایی که هیچ گونه اطلاعاتی از صورت های مالی و عملکرد خود نداده و شفافیت ندارند یا حتی شرکت های ورشکسته، متخلف و اخراجی از بازار اصلی بورس و فرابورس هستند که در این بازار پایه با رشد حباب گونه و غیر متعارف سهام آن ها عده ای حداقلی منتفع شده و عده دیگری متضرر می شوند.
براساس بررسیهای ما برای نمونه شرکتی ورشکسته وجود داشته است که تنها دارای یک زمین خالی بوده، اما با دستکاری قیمت توسط سودجویان طی دوره کوتاه چند روزه ۴۰۰ درصد سود کرده است!
بهینه کردن مقررات برای جلوگیری از سفته بازان بازار سرمایه چیزی بود که کارشناسان اقتصادی ماه ها از مسئولان بازار مالی کشور انتظار داشتند.
زمانی که شفافیت وجود ندارد و منافع سهامداران جابه جا می شود افراد ناآگاه و تازه وارد در بورس که اطلاعی از مسائل این چنینی ندارند از طریق کانال های تلگرامی و سیگنال فروشی فزیب بازی حرفه ای بعضی اخلالگران را خورده و سرمایه خود را از دست می دهند.
شورای بورس به عنوان ناظر باید دست این دلالان را از اخلال در بازار پایه فرابورس قطع می کرد که هر چند دیر اما بالاخره این اتفاق افتاد و با همراهی وزیر اقتصاد محدودیت برای دامنه نوسان قیمت ها در قوانین جدید اعمال شد.
منافع سودجویان حرفه ای در بازار پایه که در برخی هفته ها با دستکاری قیمت چند صد درصد سود می کردند با الزام قوانین و مقررات جدید به خطر افتاده و حالا فریادشان بلند شده است به صورتی که بعد از چند روز فرافکنی در فضای مجازی امروز به خیابان ها آمده و در مقابل تالار شیشه ای بورس تجمع کردند. اینها اهمیتی به توسعه بازار مالی در بلند مدت و منتفع شدن اکثریت سهامداران ندارند و به دنبال سودجویی کوتاه مدت و بادآورده خود به وسیله اخلال در بازار بورس کشور هستند.
یکی از حربههای جالب این برای مخالفت با اجرای قوانین و اعمال ریزساختارها و محدود کردن دامنه نوسان قیمت ها، خروج سرمایه از بازار پایه فرابورس و گسیل شدن آنها به سمت بازار دلار و مسکن است که باید گفت: اولا حجم سرمایه در جریان بازار پایه فرابورس نسبت به بازار اصلی بورس و فرا بورس کمتر از ۱۰ درصد است و ثانیا ارزش کل بازار بورس و فرابورس با رقم ۳ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان نسبت به حجم نقدینگی کل کشور با عدد ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان کمتر از ۰.۲ درصد است که نشان میدهد اثرگذاری خروج پول از بازار سرمایه و حرکت آن به سمت بازاریهای نامولدی مثل دلار از پایه بی اساس و بیشتر شبیه طنزی تلخ است که سودجویان برای تقابل با قوانین تنظیم کننده بازار پایه و برای فریب افراد غیر مطلع و همسو کردن آنها با خود مطرح میکنند.
آنچه واضح است اینکه قوانین جدید برای کنترل رفتارهای مخرب بازار سرمایه وضع شده و نباید فریاد کسانی جز اخلال گران سوداگر در این بازار را بلند کرده باشد. البته کسانی که از موضوع آگاهی ندارند و صرفا همانند خرید و فروش سهام دستخوش خط دهی افراد سودجو هستند ناخواسته آن ها را همراهی می کنند.
براساس این قوانین و مقررات جدید معاملات در بازار پایه فعلا متوقف شده و از روز چهارشنبه ۲۵ شهریور معاملات از سر گرفته خواهد شد و در این بازار از ۱۸۲ ناشر بازار پایه ۱۲۵ ناشر در تابلوی زرد، ۴۲ ناشر در تابلوی نارنجی و ۱۴ ناشر در تابلوی قرمز به خرید و فروش سهام خواهند پرداخت.
مخالفان تغییر قوانین در بازار پایه و کسانی که با کانال های سیگنال فروش خود با ایجاد حباب قیمتی و غیر متعارف سهام شرکت ها در بازار پایه فرابورس اخلال ایجاد کرده و منتفع می شدند با شانتاژ رسانه ای در برابر قوانین مفید و کارآمد جدید مقاومت می کنند. . در مجموع هدف اصلی قوانین جدید را می توان مقابله با سیگنال فروش های سودجو که در چند روز صدها میلیون و حتی میلیاردها سود غیرمتعارف می کنند، دانست. شیوه رسیدن به این هدف نیز محدود کردن دامنه نوسان قیمت ها و عدم نمایش سفارش خرید و فروش در تابلوهای جدید است.
برای افراد تازه وارد یا مردمی که علاقه مند به کسب سود در بازار بورس هستند نیز استفاده از صندوق ها یا فاندهای مورد تایید سازمان بورس توصیه می شود که به عنوان بازارگردانان حرفه ای اجازه ورود به بازار پایه را پیدا کرده اند، توصیه میشود تا از طریق این شرکت ها در بازار بورس سرمایه گذاری کرده و با مدیریت ریسک سرمایه گذاری علاوه بر کمک به هدایت نقدینگی به سمت فعالیت های مولد و تولیدی از سود این بازار منتفع شوند.
خیلی از سهامدارای خیلی عادی و مردم عادی از جمله خود بنده خیلی ضرر کردیم این ور قضیه رو هم در نظر بگیرین دلیل نمیشه اگه جلوی سودجویی رو گرفتن ضرری که به بقیه مردم عادی وارد شده رو نادیده بگیرن
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
دو نکته اول اینکه این خیلی از مردم به دلیل رفتارهای هیجانی و عدم شناخت کافی از بازار بورس و نمادها متضرر شده اند دوم اینکه در گزارش اشاره شد، بهتره از طریق صندوق ها فعالیت کنید و زمانی که یاد گرفتید مستقل عمل کنید
ناشناس
پنجشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
بحث ما این ضرری هست که با این قانون ناکهانی به سهامدارای خرد زده شده
حدود 10 هزار نفر تو خبرگزاری فارس به این قانون اعتراض کردن همه که دلال و سودجو نیستن
قراره با این قانون سهم های بازار پایه هفته ای 3 درصد بیشتر نوسان نداشته باشه با 6 درصد دوشنبه اگه مثبت بشه فوقش میشه 9 درصد اونم در خوشبینانه ترین حالت
حساب کنین چند هزار نفر در بازار پایه سهام داشتن که دیگه هیچ جذابیتی براشون نداره و پولشون رو خارج میکنن
در نتیجه میرن سراغ همون دلالی همیشگی مسکن و خودرو طلا و سکه و....
باز هم همون آش و همون کاسه
متاسفانه مسولین ما فقط دنبال توجیه اشتباهات خودشون هستن . آقایون خبر بسته شدن بازار پایه و اعمال قوانین رو یک هفته قبل از بسته شدن واقعی سهم ها منتشر کردن . این افشای اطلاعات و... ب صورت ناگهانی بوده . باعث ایجاد شوک ب بازار شد. و ملت از ترس بسته شدن سهم ها و شفاف نبودن قوانین همه در صف های فروش صف گرفتند . و این باعث شد ک هر روز ۱۰درصد از ارزش سهام دارها کم بشه . مطالبه سهام داران این هستش ک قوانین شفاف نیس ، و نباید خبر اعمال قوانین ناگهانی منتشر میشد تا سهامداران متضرر شن . درد ملت اینه ک بعد از خبر اعمال قوانین باید سهم ها بسته میشد تا هیجان و ترس مردم کنترل میشد . ن اینکه یک هفته قبل از اعمال قوانین خبر منتشر میشد .هر روز ۱۰ درصد منفی ...ننیجه بی تدبیری مسولین هستش یا شاید این کار عمدی بوده و ب سود بعضی ها نمیدونم . ولی ب هر حال ضربه اصلی ب سرمایگذاران خرد وارد شد
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
در این رابطه هم با کارشناسان گفتگو کردیم با مدیر ارتباطات فرابورس هم همینطور، در همین گزارش قید شده و تاکید کرده که ناگهانی نیست و مسبوق به سابقه و اطلاع رسانی هست
ببینید شکوه خبرگزاریتون را در بین جمع کثیری از سهامداران خرد با این توهین آشکار اخلالگر سوداگر شکستید. بی اطلاع حرف مفت نزنید هنوزم معامله میشه حتی امروز 13 شهریور .
خاک تو سر ی خبرتون کنن کهبه مظلوم میگید اخلالگر. اخلالگرها فروخت در رفتن . بعد قانون گذاشتن. ا......ترین خبرگزاری هستید
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
اولا توهین رو شما می کنید ! دوما بنده هم ذی نفع بودم و هفتکی سودهای نامتعارف کلان می کردم و یکهو این سودآوری بادآورده کم و نه قطع! می شدبه این فرافکنی ها متوسل می شدم!
سهامداران جواب این توهین شما با عنوان اخلالگر و آشوبگر را خواهند داد.
توهینتان بی جواب نمیمونه.
خبرگزاری دانشجو از این پس برای من یعنی دروغ و بس
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
ما هیچ نفعی در این ماجرا نمی بریم و واقعیت رو می گیم قطعا به سودجوها و البته افراد ناآگاه فریب خورده هم برمیخوره!
توی گزارش و لید خبر هم به همین موضوع اشاره شده .
بی.... خانواده های مردم تا 40% ضرر کردن تو امدی توهین میکنی؟؟؟ اعتبارتون زیر سوال بردید
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
بازار سرمایه و معامله در بورس ریسک داره هم هم میدونن
چطور زمانی که به اندازه بازار دلار و طلا و مسکن سود کردید همه چی خوب بود اما حالا که یه قانون درست هر چند خیلی دیر سود نامتعارف رو متعارف کرده فریادتون بلند شده؟!!!
شما قلم بدستان بیی مغز
به جای اینکه حرفهای .....یک عده .....رو انتقال بدید بد نیست کمی تفکر کنید . مثلا همون شرکتی که شما گفتی 400 درصد رفته روش . اخه مغز فندققیها تو مملکتی داریم زندگی میکنیم که شب میخوابیم صبح پامیشیم همه چی 500 درصد میره روش دلار 3 تومن میشه 20 تومن . اونوقت اون شرکت سهامش میره بالا خلاف شرعه. التماس کمی تفکر
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
این بی ادبی نشان از منطق و فهم بالای شما داره کاربر محترم!
یک مسئله اشتباه در بازار دیگه اشتباه و بی قانونی در این بازار رو توجیه نمیکنه و اینکه سود 400 درصدی در کمتر از یک هفته عاید قاچاقچی هم نمیشه چه برسه یک شرکت ورشکسته با یک زمین خالی!
نوشدارو پس از مرگ سهراب. حالا که اکثر نمادها چندین برابر شدن به فکر اصلاح قوانین افتادن؟ بعید نیست که افراد با نفوذ سازمان هم از این سودهای بادآورده ذینفع بودند. شکی نیست که سفته بازان قبل از هر شخص دیگهای از این اتفاق خبر داشتهاند و از این بازار خارج شدن. نویسندهی این مطلب نفسش از جای گرم بلند میشه. تا حالا توی ۵ روز ۳۰-۴۰ درصد ضرر نکرده که بفهمه سهامدار خرد در چه حالیه.
سلام
تمام صحبت های مطرح شده رو قبول داریم و باید قوانین عوض میشد ولی شیوه تغییر قوانین و اعلام اون طوری بوده که مردم و سهامداران خرد، ضرر زیادی رو متحمل شدن و حدود 30 درصد از سرمایشون رو به خاطر شیوه غلط اجرای این قوانین از دست دادن.
اعتراض خیلی از اساتید دلسوز نسبت به شیوه اجرای این قوانینه.
ناشناس
چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
تا اونجا که تونستیم این مسئله رو هم پیگیری کردیم اما گفتند که از قبل بارها اعلام شده بود
در گفتگو با خانوم بنی اسدی در همین گزارش میتونید ملاحظه کنید
رسانه دروغ گو به جای حرف حق مردم حرف دولت حیله گر رو بنویسید با پول مردم دروغ تحویل مردم بدید
اصل حرف اینه که برای مردم تله پهن کردن پولارو جذب کردن یهو آوردن پائین اینا مردمن سود جو نیستن طرف پول خونش و آورده نصف تحویلش دادید اونم خونه ای که سه برابر کردید نتونسه بخره وفقط گزاشته تو بانک وام بگیره خونه بخره خدا ازتون نگزره پول تو خون می زنید می خورید
سلام طرف ی مغازه میزنه برا ابرار معاش روزی صد تا ارقان تعزیات نظام پزشکی دارای ...... باری نظارت .....اول وقت مورد اعمال قار میدن . اگه قانونی نبود چرا بازار پایه راه انداختین اگه انداختین چرا از اول نظارت نبوده. غیر قانونی بود چرا تا حالا جمش نکردین . حلا قانون میخواید عوض کنید چرا یکبار اعلام کردید بد کنسل زدید برا اینک اقازادها خارج بشن یا گردن کلفتا بودن ترسدین بدش اعلام کردین اول بازار ج بد بقیه چی شد اینم نقشه بود خودتون یا از انهای رشوه گرفیتین قیمت بالا بفروشن خدا میدنه وشاهده جز نقشه برا مردم بدبختی ک ب شما ها اعتماد کردن نبوده
اگه واقعا دلشون میسوخت باید اون وقتی که سهمی مثل شپلی وامثالهم درقیمت 50 تومن بود این قوانین رو می ذاشتن نه این که سهم روباد کنند ودرقیمت 1000 تومن روسر سهامدار خرد آوارکنند وخودشون خارج بشن وتازه یادشون بیفته این قوانین مسخره رو باید اجراکنند شما درهر شته ورزشی هم برید ببینید قوانین رو قبل از شروع لیگ تصویب واعمال میکنند نه دروسط ویاانتهای آن
اقا کجا اطلاع رسانی شده بود اونا گفتن تدریجی، اصلا به فرض که اطلاع رسانی کرده باشن قانون بازار میگه اگه اطلاعات با اهمیتی بیاد رو کدال بلافاصله نماد بسته میشه چرا خبر به این مهمی که اوند نمادا رو نبستن، همه رو به یه چوب نرونید اخلالگر چی واقعا متاسفم با این طرز حرف زدنتون، در ضمن اگه بازار پایه ریسکش بیشتر هست پس سودشم باید بیشتر باشه
ممنونم از مقاله مفيدتون
حدود 10 هزار نفر تو خبرگزاری فارس به این قانون اعتراض کردن همه که دلال و سودجو نیستن
قراره با این قانون سهم های بازار پایه هفته ای 3 درصد بیشتر نوسان نداشته باشه با 6 درصد دوشنبه اگه مثبت بشه فوقش میشه 9 درصد اونم در خوشبینانه ترین حالت
حساب کنین چند هزار نفر در بازار پایه سهام داشتن که دیگه هیچ جذابیتی براشون نداره و پولشون رو خارج میکنن
در نتیجه میرن سراغ همون دلالی همیشگی مسکن و خودرو طلا و سکه و....
باز هم همون آش و همون کاسه
خاک تو سر ی خبرتون کنن کهبه مظلوم میگید اخلالگر. اخلالگرها فروخت در رفتن . بعد قانون گذاشتن. ا......ترین خبرگزاری هستید
توهینتان بی جواب نمیمونه.
خبرگزاری دانشجو از این پس برای من یعنی دروغ و بس
توی گزارش و لید خبر هم به همین موضوع اشاره شده .
چطور زمانی که به اندازه بازار دلار و طلا و مسکن سود کردید همه چی خوب بود اما حالا که یه قانون درست هر چند خیلی دیر سود نامتعارف رو متعارف کرده فریادتون بلند شده؟!!!
به جای اینکه حرفهای .....یک عده .....رو انتقال بدید بد نیست کمی تفکر کنید . مثلا همون شرکتی که شما گفتی 400 درصد رفته روش . اخه مغز فندققیها تو مملکتی داریم زندگی میکنیم که شب میخوابیم صبح پامیشیم همه چی 500 درصد میره روش دلار 3 تومن میشه 20 تومن . اونوقت اون شرکت سهامش میره بالا خلاف شرعه. التماس کمی تفکر
یک مسئله اشتباه در بازار دیگه اشتباه و بی قانونی در این بازار رو توجیه نمیکنه و اینکه سود 400 درصدی در کمتر از یک هفته عاید قاچاقچی هم نمیشه چه برسه یک شرکت ورشکسته با یک زمین خالی!
تمام صحبت های مطرح شده رو قبول داریم و باید قوانین عوض میشد ولی شیوه تغییر قوانین و اعلام اون طوری بوده که مردم و سهامداران خرد، ضرر زیادی رو متحمل شدن و حدود 30 درصد از سرمایشون رو به خاطر شیوه غلط اجرای این قوانین از دست دادن.
اعتراض خیلی از اساتید دلسوز نسبت به شیوه اجرای این قوانینه.
در گفتگو با خانوم بنی اسدی در همین گزارش میتونید ملاحظه کنید
اصل حرف اینه که برای مردم تله پهن کردن پولارو جذب کردن یهو آوردن پائین اینا مردمن سود جو نیستن طرف پول خونش و آورده نصف تحویلش دادید اونم خونه ای که سه برابر کردید نتونسه بخره وفقط گزاشته تو بانک وام بگیره خونه بخره خدا ازتون نگزره پول تو خون می زنید می خورید